Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

οι κιθάρες του Picasso

Ο Picasso και ο Ζώρζ Μπρακ (Georges Braque) παρατήρησαν ότι η επανάληψη των στοιχείων στα έργα τους δημιουργούσε πιο απλές, γεωμετρικές φόρμες. Πολλές απ' αυτές αλληλοεπικαλύπτονταν και μοιράζονταν το ίδιο χρώμα.
   

Άρχισαν λοιπόν, να προσθέτουν στα έργα τους κομμάτια από χαρτί συσκευασίας, ταπετσαρίας, εφημερίδες, παρτιτούρες μουσικής, πακέτα από τσιγάρα κά. άχρηστα υλικά. Ανακάλυψαν έτσι το κολάζ, μια τεχνική που τους επέτρεπε να δημιουργήσουν μια ακόμη πιο αινιγματική και ακατάστατη μορφή.




Σε μια μεγάλη σειρά από έργα του ο Πικάσο ερευνά τη φόρμα μουσικών οργάνων. Άλλες φορές παρουσιάζονται μόνα τους και άλλες σαν μέρος μιας σύνθεσης – νεκρής φύσης. Το Βιολί, το κλαρίνο αλλά περισσότερο η κιθάρα είναι που συγκίνησε με τον ήχο και τη φόρμα της τον Πικάσο ώστε να ασχοληθεί μαζί της ιδιαίτερα. Αν και το εργαστήριό του ήταν γεμάτο από κιθάρες, βιολιά και άλλα μουσικά όργανα, συνήθιζε να λέει: «Δεν καταλαβαίνω τίποτε από μουσική».


«Χρησιμοποιώ τις τελευταίες τεχνικές σου, χρησιμοποιώ άμμο και χαρτιά στη προσπάθειά μου να αποδώσω μια κιθάρα», έγραφε στο φίλο του Μπρακ. Τα λόγια του δείχνουν την ανησυχία του για την κιθάρα σαν θέμα αλλά και για τη χρήση νέων υλικών στην τεχνική του.

Σε πολλά έργα χρωμάτιζε τα χαρτιά δίνοντας τους την όψη του ξύλου ενώ άλλες φορές προσπαθούσε να τους αποδώσει την όψη του μαρμάρου.
Το εργαστήριό του ήταν γεμάτο από αυτές τις περίεργες κιθάρες. Μάλιστα, οι επισκέπτες, φίλοι και φιλότεχνοι που τις έβλεπαν, τον ρωτούσαν,: «Τι είναι; Ζωγραφική, γλυπτική; Τις κρεμάμε στον τοίχο, τις στήνουμε σε βάση;» Κι ο Πικάσο απαντούσε με αινιγματικό χαμόγελο: «Δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά. Είναι... "la guitare!"».
Το 1912, αντί να ζωγραφίσει μια κιθάρα, μάζεψε χαρτόνια, χαρτιά, σύρματα, χορδές και τα έκοψε, τα δίπλωσε και έφτιαξε μια δική του κιθάρα. Μια περίεργη κιθάρα, μια ήσυχη, χωρίς ήχο κιθάρα.



Δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε ότι αυτή η κατασκευή ήταν μάλλον εύθραυστη. Πήρε λοιπόν κομμάτια από μέταλλο, λάμες και σύρματα και έπλασε μια νέα διαφορετική κιθάρα. Μια κιθάρα «ανάποδη» που μοιάζει σαν να έχει το μέσα έξω. Παράλληλα ανακάλυψε ένα νέο τρόπο να κάνει γλυπτική. 


Τις δύο αυτές κιθάρες του τις χάρισε στο MoMa της Νέας Υόρκης. Το MoMa παρουσίασε, δύο χρόνια πριν, τις δύο κιθάρες μαζί με 70 άλλα σχέδια, κολάζ, κατασκευές και φωτογραφίες του Πικάσο σε μια έκθεση με τίτλο Picasso: Guitars 1912-1914. 


Δείτε σε βίντεο, τα υλικά που χρησιμοποίησε ο Πικάσο για τις κιθάρες και τον τρόπο κατασκευής τους: 
Constructing Guitar (1912) , και 
Constructing Guitar (1914) 

δείτε την έκθεση στο MoMa
πηγές:
MoMa 
  http://www.pablopicasso.org/ 
Georges Braque
Εικαστικά θέματα 
virtualschool
arthistory.about.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πείτε μας τη γνώμη σας



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...