Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η εργασία μας



Η κιθάρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά όργανα. Και ο Picasso είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ποια σχέση υπάρχει όμως μεταξύ των δύο; Οποιοσδήποτε έχει έρθει, έστω και λίγο, σε επαφή με το έργο του πρωτοπόρου ζωγράφου θα έχει συναντήσει σίγουρα την αναπαράσταση κάποιας κιθάρας. Κι αυτό γιατί αναμφισβήτητα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του θέματα.

Πιο παλιά, το 1903, ο Ισπανός ζωγράφος είχε κάνει τον «Γερο κιθαριστή». Τότε το κίνητρό του δεν ήταν τόσο η μουσική αλλά η επιθυμία του να αποδώσει τα χαρακτηριστικά ενός εξαθλιωμένου, μοναχικού γέρου ζητιάνου στους δρόμους της Βαρκελώνης. Αργότερα, το καλοκαίρι του 1911 ταξιδεύει στα χωριά της Καταλανίας, όπου μαγεύτηκε από την φολκλορική μουσική που ηχούσε στ' αφτιά του πιο ειλικρινής και πιο ελεύθερη από τη «σοβαρή», κλασσική μουσική. Παρ όλα αυτά, συνήθιζε να λέει: «Δεν καταλαβαίνω τίποτε από μουσική».


Κι όμως, το εργαστήριό του ήταν γεμάτο από κιθάρες, βιολιά και άλλα μουσικά όργανα, τα οποία συχνά εμφανίζονται στη ζωγραφική του. Μέχρι που έκανε τις δικές του, επαναστατικές κιθάρες: ιδιόμορφα γλυπτά από φύλλα μετάλλου, χαρτόνι, χαρτιά, σύρμα, που σηματοδοτούν μια επανάσταση στα υλικά, την αισθητική και τη φόρμα.

Ο Picasso έκανε την πρώτη του κιθάρα τον Οκτώβριο του 1912. Πήρε χαρτόνι, φύλλα χαρτιού, χορδές, σύρμα, έκοψε, δίπλωσε, κόλλησε τα υλικά του και δημιούργησε ένα πρωτοποριακό έργο τέχνης που δεν είχε ξαναγίνει μέχρι τότε, χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ευτελή υλικά, που θα μπορούσε να βρει κανείς μέχρι και στα σκουπίδια. Για πολύ καιρό το εργαστήριό του ήταν γεμάτο από αυτές τις περίεργες κιθάρες. Μάλιστα, οι επισκέπτες, φίλοι και φιλότεχνοι που τις έβλεπαν, τον ρωτούσαν,: «Τι είναι; Ζωγραφική, γλυπτική; Τις κρεμάμε στον τοίχο, τις στήνουμε σε βάση;» Κι ο Πικάσο απαντούσε με αινιγματικό χαμόγελο: «Δεν είναι τίποτε απ' όλα αυτά. Είναι... "la guitare!"».

Στα έργα του αυτά, ο Picasso λειτουργεί σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν οργανοποιός. Το 1914 αλλάζει υλικό το υλικό στις κιθάρες του και αντί για το χαρτόνι χρησιμοποιεί μέταλλο. Αργότερα, στις αρχές του 1970, χάρισε δύο από αυτές στο μουσείο Μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης.




Αυτά, τα έργα με τις κιθάρες του Picasso, στάθηκαν η αφορμή για την εργασία μας. Βασικός μας στόχος είναι να προσεγγίσουμε την τέχνη του  Picasso κατασκευάζοντας κιθάρες από χαρτόνια, χαρτιά, πλαστικά και άλλα ευτελή υλικά. Επιπλέον, θα στρέψουμε την προσοχή μας και θα σταθούμε σε όργανα με ιδιαίτερο σχήμα και ήχο όπως η ηλεκτρική κιθάρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πείτε μας τη γνώμη σας



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...