Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

εκδήλωση - ενημέρωση



Για να συλλάβει κανείς τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα μέρη και επίπεδα ενός γλυπτού μιας  κιθάρας, θα πρέπει να γνωρίζει πώς είναι μια κιθάρα. Ποιο είναι ή και θα μπορούσε να είναι το σχήμα της αλλά και ο ήχος της.

Στο σχολείο μας, δυστυχώς, δεν έχουμε ένα εργαστήριο σαν του Picasso. Να το γεμίσουμε με κιθάρες, να τις μελετούμε και να προσπαθήσουμε να σχεδιάσουμε τα δικά μας έργα, τις δικές μας κιθάρες.  Ούτε μπορούμε εύκολα να ταξιδέψουμε για να ακούσουμε τον ήχο μιας κιθάρας. 

 Όμως, εμείς εδώ στα Γιάννενα, έχουμε αξιόλογους, αναγνωρισμένους και φημισμένους μουσικούς αλλά και κατασκευαστές κιθάρας.


Είχαμε λοιπόν την τιμή, να δεχτούν την πρόσκλησή μας και να  βρεθούν κοντά μας, για να μας ενημερώσουν και να μας βοηθήσουν στο έργο μας  δυο πολύ γνωστά και ιδιαίτερα πρόσωπα στο χώρο της μοντέρνας μουσικής σκηνής. Ο  κιθαρίστας κ Μάκης Σωτηρόπουλος και ο κατασκευαστής κιθάρας κ Σταύρος Ντούκας.



 Η ενημερωτική εκδήλωση – παρουσίαση είχε βασικό στόχο να γνωρίσουν απο κοντά οι μαθητές την κιθάρα σαν κατασκευή και σαν ήχο και να αντιληφθούν τη σχέση ανάμεσα στα διάφορα μέρη της, υλικά και φόρμες όπως και να κατανοήσουν τη σημασία για το ποιο είναι ή και θα μπορούσε να είναι το σχήμα της αλλά και ο ήχος της και γενικά να αποκτήσουν, βιωματικά, γνώσεις για το θέμα.






 

Συγκεκριμένα, ο κ Σταύρος Ντούκας παρουσίασε στους μαθητές τα βασικά είδη ηλεκτρικής αλλά και ακουστικής κιθάρας, τα υλικά, τη μορφή που μπορεί να έχουν, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των μαθητών.

  

 

 


Τέλος, ο κ Μάκης Σωτηρόπουλος έπαιξε με την κιθάρα του μια σειρά από, προσεκτικά επιλεγμένα, μουσικά κομμάτια και παρουσίασε μέσα απ αυτά τον ιδιαίτερο ήχο που μπορεί να δώσει μια ηλεκτρική κιθάρα.


 




Πρόκειται σίγουρα για έναν ήχο που δεν μπορούμε ούτε να αγνοήσουμε και ούτε να ξεχάσουμε μιας και βρίσκεται μέσα σε όλα τα κομμάτια της μοντέρνας μουσικής.




 Ευχαριστούμε τους καλεσμένους μας κ Μάκη Σωτηρόπουλο και κ Σταύρο Ντούκα για την παρουσίαση και την βοήθεια που, εθελοντικά, πρόσφεραν στο εκπαιδευτικό έργο μας και ειδικά στο πρόγραμμα των Εικαστικών.


 Λίγα λόγια για τους καλεσμένους ομιλητές μας:
  • Ο Μάκης  Σωτηρόπουλος είναι μουσικός , δάσκαλος ηλεκτρικής κιθάρας και  μια ιδιαίτερη μορφή στο χώρο της μοντέρνας ελληνικής μουσικής σκηνής . Γεννήθηκε εργάζεται και ζει στα Γιάννενα. Οι σπουδές του στην ηλεκτρική κιθάρα   ολοκληρώθηκαν στο Musicians Institute στο Los Angeles της Καλιφόρνια της Αμερικής .  Οι γνώσεις που απέκτησε στην Αμερική χαρακτηρίζουν τη μουσική του και καθρεφτίζονται στον ιδιαίτερο τρόπο που χειρίζεται την ηλεκτρική κιθάρα. 


  • Το 1996, ο Σταύρος Ντούκας αναλαμβάνει το εργαστήριο κατασκευής και επισκευής εγχόρδων μουσικών οργάνων του πατέρα του, Χρήστου Ντούκα. Επεκτείνει την τέχνη της οργανοποιίας που είχε αποκτήσει ο πατέρας του στην εταιρία του Dieter Hopf, στη Γερμανία και αρχίζει να κατασκευάζει και ηλεκτρικές κιθάρες, τις πολύ γνωστές στο χώρο της μοντέρνας μουσικής, NS Custom guitars ή Ducas Guitars..


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πείτε μας τη γνώμη σας



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...